Még mindig nagyon sokan ódzkodnak a bankkártyás online fizetéstől. Tényleg könnyen ellophatják az adatainkat, a pénzünket? Valóban ennyire megbízhatatlan a technológia, a gépünk? Tulajdonképpen mi tehet róla, amiért nem bízol meg benne?

Összegyűjtöttem mire érdemes és mire kell feltétlenül figyelni egy bankártyás online fizetésnél.

Ma már számos helyen fizethetünk bankkártyával, ami nemcsak, hogy megkönnyíti az életünket, hanem biztonságossá is teszi, hiszen nem kell túl sok készpénzt hordanunk magunknál kitéve az elhagyás vagy ellopás veszélyének.

Miért ne lehetne ez így az online vásárlások esetén is?

Ha egy webáruházban vásárolunk valamit annak a folyamata tulajdonképpen a fizikális bolti vásárlás folyamatával nagyon azonos:

Nézelődünk, válogatunk, majd kiválasztunk valamit és a kosárba tesszük. Nézelődünk tovább és vásárolunk mást is vagy rögtön megyünk a pénztárhoz fizetni. A fizetésnél pedig ugyanúgy, mint a fizikai boltban fizetünk bankkártyával.

De hogyan is történik ez?!

Ahogy az a bolti vásárlás esetén is történik egy „terminálon” keresztül a bank lecsekkolja a számlánkat, hogy van-e rajta a vásárláshoz elegendő fedezet, majd azt leveszi a bankszámlánkról.

Tulajdonképpen lezárolja és azt csak egy bizonyos idő után kapja meg az adott üzlet (de ez már a mi esetünkben most nem lényeges)

Online sem történik ez másként

A vásárolt áru(k) ellenőrzése után a fizetésnél a saját bankunk! oldalára irányít a rendszer, ahol tulajdonképpen a bankunknak adjuk meg azonosítás céljából az adatainkat.

Tehát kiben nem bízunk?

Akinek adataink a kezébe kerülhet az a bankunk vagy a webshop. Ha a bankunkban nem bízunk akkor a hiba máshol keresendő, ne az online kártyás fizetést hibáztassuk!

Webshopból ma már több ezer van és témakörönként is számos lehetőség közül válogathatunk. Kisebb webshopok esetében a nem kellő körültekintéssel, nem szakmai tudással készített oldal, számos biztonsági rést tartalmazhat. A biztonsági réseken keresztül a hackerek könnyedén feltörhetik az oldalt és a fizetési metódust kijátszva megszerezhetik az ott vásárlók adatait. Azt hogy az oldalban megbízhatunk-e vagy sem könnyen el tudjuk dönteni mi is. Egy jól felépített, láthatóan megtervezett szakemberek által készített (ezt sokszor a weboldal alján jelzik is) webshop megbízhatónak mondható. Egy összetákolt, itt-ott angol nyelvű, hiányos oldalnál viszont már óvakodjunk.  Fontos hogy az adott oldal üzemeltetőjének adatai fel legyenek tüntetve az oldalon. Egyrészt ezt Magyarországon törvény írja elő, másrészt aki nem vállalja a nevét és elérhetőségét (ez természetesen lehet céges is) abban ne bízzunk meg.

További lehetséges veszélyek

Az előzőekben említettek mellett elmondható, hogy sokkal gyakoribb eset az adatlopásra a saját számítógépünk vírusossága. Saját számítógépünk védelme egyébként is nagyon fontos. Ha online kártyás vásárlásokat bonyolítunk, akkor pedig fokozottan érdemes a vírus-veszélyekre odafigyelni. Ugyanis egy trójai vírus komolyabb működésbeli problémát nem okoz gépünkön, de adatainkat könnyedén ellophatja és használhatja.

Számítógépünk operációs rendszere mindig naprakész legyen és jól működő vírusirtót, kémprogram szűrőt használjunk. Ha mi magunk ezeket nem tudjuk kezelni, karbantartani, telepíteni akkor néhány havi rendszerességgel egy hozzáértő ismerősünkkel vagy egy szakemberrel nézessük meg a gépet.

Most akkor féljünk vagy ne féljünk a kártyás fizetés okozta veszélyekről?

Határozottan állítom, hogy megfelelő körültekintéssel az online kártyás fizetés biztonságos és tökéletesen működő folyamat. Könnyítsük meg saját magunk életét és merjünk bankkártyával fizetni online is. Ahogy a hétköznapi életben lebonyolított vásárlások esetén is lesnek ránk veszélyek, úgy itt is és mindkét esetben figyelnünk kell ezekre.

Ha mindezek ellenére mégis valamilyen gyanúsat észlelünk online bankkártyás  fizetés esetén azt a kártyakibocsátó bankunknak jelentsük minél előbb.

Tehát akkor arra kell ügyelnünk,

hogy Milyen oldalon adjuk meg az adatainkat! A bankunk vagy más ismert bank oldala legyen, vagy a megbízható webshop ahonnan vásárolunk.

Gépünk biztonsága, vírustalanítása egyébként is fontos dolog, ha bankkártyával fizetünk online erre mégnagyobb figyelmet fordítsunk.

Ha ezt a pár alapvető dolgot betartjuk nem lesz félnivalónk a bankkártya-adat-tolvajok-tól.